A Down Alapítvány középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, önálló életvitelének segítését, valamint családjaik támogatását tűzte ki céljául, annak érdekében, hogy lehetőleg minden értelmi fogyatékos gyermek családban nőhessen fel, felnőttként pedig a lehető legközelebb jusson az önálló élet megvalósításához.

A MEGVALÓSÍTÁS MÓDJA

Az alapítvány egy olyan modell-szolgáltatórendszert tart fenn, mely a sérült embert a születésétől időskoráig támogatja. Ez a modell-rendszer azt demonstrálja, hogy a sérülteket támogató hagyományos ellátó rendszernek (intézetek) vannak alternatívái. Vannak olyan, az integráción és inklúzión alapuló szakmai megoldások, melyek a sérült gyermeket nevelő családok, majd később a sérült fiatal és felnőtt ember életét azokon a pontokon támogatják meg, ahol egyedül nem birkóznának meg a problémákkal, vagy nehezebben boldogulnának. Ezzel lehetővé válik, hogy mindenki máshoz hasonló életet élhessenek tanulással, maximális fejlődéssel, pénzkereső munkával, saját élettérrel, saját családdal. Ez a fajta segítés a sérült embertől elvárja a tőle telhető maximumot, önbizalmat ad, önértékelésre és önbecsülésre tanít.

CSALÁDOK KORAI REHABILITÁCIÓJA

A szülők segítését már közvetlenül a gyermek megszületése után megkezdjük információkkal, címlistákkal, ismeretterjesztő kiadványokkal, tanácsadással. A kisgyermekes családok számára nyaralás formájában kríziskezelő- és problémafel­dol­gozó tréningeket kínálunk, ahol pszichológusok, gyógypedagógusok és idősebb gyermekek szülei készítik fel az „új” szülőket lelkileg, és segítik gyakorlati tanácsokkal. Egy sor kiadvánnyal, szórólappal, információs füzettel is segítjük a szülőket és a szakembereket abban, hogy hova fordulhatnak, kitől kaphatnak segítséget.

LAKÓOTTHONOK ÉS TÁMOGATOTT LAKHATÁS

A támogatott önálló élet fő színtereként különböző típusú lakhatási szolgáltataásokat nyújtunk, így az Andor utcában, 3 panellakásban 15 középsúlyos értelmi fogyatékos személy él segített önálló életet. A Sarokház lakóott­hon 12 személynek ad otthont egy nagyobb családi házban, a Csengery utcai pedig egy nagy belvárosi lakásban kilenc embernek. A Márga utcai családiházban 12 fő él, ez már támogataott lakhatásként (új szociális szolgáltatás) létesült. Az Üllői úti 3 fős, korábban támogatott albérlet szintén átalakult támogatott lakhatássá. Otthonainkat modellnek szánjuk, demonstrációs céllal is, hogy különböző igényű szülőcsoportok, civil szervezetek számára bemutathassuk a támogatott önálló élet lakhatással kapcsolatos feltételeit, a működtetést és a szakmai megoldásokat.

Itt érhetsz el minket

Nyitott pozícióink