Screenagerek
Z generáció indahouse, érted már? Az eddig olyan sokat citált Y generáció után máris itt vannak a “screenegerek”. Akik ugye idejük nagy részét valamilyen kütyü képernyőjére tapadva töltik... Az „instant get” világában minden információt azonnal elérhetnek - és el is akarnak érni - mobileszközeik segítségével. Ezért van, hogy azoknak, akik őket szeretnék megszólítani, fontos megtalálni a csatornákat, ahol igazán kommunikálni lehet velük.

Z generáció indahouse, érted már?


Az elnevezések olyan gyorsan változnak, hogy mire kettőt pislantunk, megint újabb definícióval találjuk magunkat szemben. Az eddig olyan sokat citált Y generáció után máris itt vannak a “screenegerek”. Akik ugye idejük nagy részét valamilyen kütyü képernyőjére tapadva töltik...

Az „instant get” világában minden információt azonnal elérhetnek - és el is akarnak érni - mobileszközeik segítségével. Ezért van, hogy azoknak, akik őket szeretnék megszólítani, fontos megtalálni a csatornákat, ahol igazán kommunikálni lehet velük.  

A médiafogyasztás a munkakeresésre is hatással van.

  A “screenegerek”-nek, - vagyis a Z generációnak - azok a fiatalok számítanak, akik 1995 és 2010 között születtek. Közülük azok, akik 2010-ben születtek, idén persze még csak kisiskolások, de az 1995 és 2001 között születettek már bőven megjelennek a munkaerőpiacon, lévén 16-22 évesek. Ők azok, akik már a digitális forradalomba születtek bele, akik számára a mobiltelefon/tablet/laptop használata teljesen természetes.
Elájulnak, ha 1,5 másodpercnél többet kell várni egy videó betöltésére, cserébe megoldanak 10 egyenletet és közben megszerkesztenek 5 fényképet összesen 3 perc alatt.

Gyorsan dolgoznak, na. Nem hibátlanul - és legtöbbször rettentően kevés élettapasztalattal rendelkeznek - de bámulatosan gyorsan dolgoznak, azt be lehet ismerni. Legyen szó munkáról, tanulásról, kapcsolatokról, megtalálják a módját, hogy a leginkább könnyen kezelhető megoldásokat használják.

Akinek fiatal munkaerőre van szüksége, az legyen mindig on-the-line 

A Z generáció tagjai idejük jelentős részét online töltik, a közösségi oldalakon barátkoznak, chatelnek . A külvilág észlelése számukra ezért is más merőben, mint azoknak, akik akár csak pár évvel is korábban születtek. 

Ha online keressük a screenager-eket, az már eggyel jobb, mint amikor egy villanyoszlopra ragasztunk egy cetlit a bevagdosott telefonszámokkal. Még jobb viszont, ha olyan felületet használunk, amit mobilon is kényelmesen lehet kezelni. Az ő kezükben már folyamatosan ott van a mobiltelefon, ezért egy divatos applikáció az ő fellelhetőségük helyszíne. Kommunikációs csatornájuk a chat, egyértelműen. Ez van. 

  

 A Mccrindle Kutatás* alapján a  generációk

Építők: 1946 előtt születtek, 70 fölöttiek
Baby-boomerek: 1946-1964 között születtek, 60-asok és 50-esek
X generáció: 1965-1979 között születtek, korai 50-esek, 40-esek és kései 30-asok
Y generáció: 1980-1994 között születtek, 20-asok, 30-asok
Z generáció: 1995-2009 között születtek, gyerekek és tinik
α generáció: 2010 után születtek, csecsemőktől ovis gyerekekig
 

*Word up – az Y és Z generáció lexikonja és útmutató a velük való kommunikációhoz