Diákmunka kisokos!
Minden, amit tudni akartál és amit tudni kell a diákmunkáról! Közeleg a tanév vége, ilyenkor – az év többi időszakához képest – sokkal több diákban merül fel annak gondolata, hogy valamilyen formában dolgozni szeretne. Innentől kezdve nagyon sokféle irányba el lehet indulni és éppen ezért rengeteg kérdés merül fel a témában. A legfontosabb tudnivalókról a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketing vezetőjét, Másody Szabolcsot kérdeztük.

Mit nevezünk diákmunkának pontosan?

A nappali tagozatos diákok által, iskolaszövetkezeteken keresztül végzett munkát.

Ki vállalhat diákmunkát?

Ma Magyarországon, a törvényi szabályozás értelmében minden 15. életévét betöltött, nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák vállalhat munkát. Felső korhatár nincs, ám a nappali tagozatos hallgatói jogviszony elengedhetetlen.

Milyen típusú munkákat vállalhat egy diák?

A szakmai felkészültség kapcsán annyit lehet elmondani, hogy egy fiatal munkavállaló általában csak betanított munkára, esetleg fizikai munkára alkalmazható, hiszen a komolyabb munkavégzéshez nincs meg a kellő szakmai felkészültsége, mint egy idősebb társának.

Van külön olyan "műfaj", hogy nyári diákmunka, a diákmunkákon belül?

Ilyen nincs igazán. Az viszont kiemelhető, hogy nyáron a középiskolásokkal erőteljesen felduzzad a munkavállalói állomány és ilyenkor számukra a szakképzettség hiánya miatt inkább a betanított munkák keresettebbek.

Melyek a cégek által kínált, legjellemzőbb munkakörök nyári diákmunka kapcsán?

Teljesen változó. Nyáron a nagyobb csomagolási munkák kerülnek előtérben, hiszen a karácsonyra való készülődés a nyár második felében elkezdődik. De ugyanakkor a nyári szabadságolások miatt a munkatársak pótlása is jelentős mértékű a cégek életében. Ugye ilyenkor a munkaköröket egyszerűbb és gyorsabb diák munkaerő segítségével pótolni.

Milyen kvalitású személyeket keresnek a cégek diákmunkára?

A cégek jelentős része elindította a gyakornoki programját, melynek keretein belül már előszűrik, felmérik a későbbi munkavállalói állományt. Itt elsődlegesen a profiljukba vágó tanulmányokat folytató diákokat keresik. Nem egy esetben előfordul, hogy amennyiben egy diák jól teljesít a gyakornoki idő alatt, annak a cég a későbbi munkavállalás érdekében a fennmaradó tanulmányi időre ösztöndíjat biztosít.

Tegyük fel, hogy van egy 20 éves fiatal. Rádöbben, hogy jön a nyár, és szeretne valamit dolgozni, de közben azért nyaralni, bulizni is...Hogy kezdjen neki a keresésnek? Van esélye munkát találni így is, hogy néha majd kimarad pár napot, utána megint menne, egyszer csak fél napot, máskor akár 1 hetet is menne dolgozni...

Mindenre van lehetősége. Ugye a diákmunka alkalmi munkának minősül, ezért a diákok akár 1-1 napra is vállalhatnak munkát. Nincsenek elkésve a munkakereséssel, hiszen a piacon jelen pillanatban munkából van több és nem munkavállalóból.

Melyek azok a fő szempontok, amelyek alapján érdemes nyári diákmunkát keresni? Honnan tudhatja, mondjuk egy 17 éves lány, hogy mi való neki?

Onnan, hogy kipróbálhatja magát több munkakörben is. A diákmunka kiválóan alkalmas arra, hogy a diák akár egy-két napos munkavégzést követően is eldönthesse, számára az a munka megfelelő-e vagy sem. Amennyiben úgy dönt, hogy nem, abban az esetben vállalhatja a következő munkalehetőséget.

Mik a legnépszerűbb munkakörök az eddigi évek tapasztalatai alapján? Van olyan, hogy "lányos" vagy "fiús" munka?

Nincs és nem is tudok olyanról beszámolni, hogy slágermunka. Minden diák a saját képességeinek, időbeosztásának, igényének megfelelően keresi a munkalehetőségeket.

Miért érdemes diákszövetkezeten keresztül dolgozni?

Mert a diákszövetkezetek leellenőrzött munkalehetőségeket kínálnak a diákok számára. Ugyanakkor minden munka megkezdése előtt fontos, hogy a munkavállalóval a megbízó cég munkaszerződést kössön. A diákszövetkezet a diákkal köti meg a munkaszerződést, és amennyiben a diák a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően elvégzi a munkát, abban az esetben biztosítva van arról, hogy munkája után a szerződésben meghatározott bére kifizetésre kerül, függetlenül attól, hogy a megbízó cég piaci helyzete milyen.

Ha lehet egy kicsit a számokról kérdezni...Milyen diákmunka bérek vannak mostanában?

Alapvetően a bérek a munkák típusának függvényében változnak. Betanított munkák esetében 1000 Ft körüli induló bérekről tudunk beszélni, irodai munkánál és esetleg nyelvtudást igénylő munkák esetében 1200-1500 Ft közötti bérekkel számolhatunk, míg a szakmai tudást igénylő munkák tekintetében 1500-1800 Ft-tól akár 2500-3000 Ft-ig is elmehetnek a bérek.

Vannak "sikersztorik"? Például, hogy valaki elment egy helyre nyári diákmunkára, aztán ott maradt év közben is, vagy esetleg még szintet is lépett az évek során és bekerült rendes alkalmazásba a céghez?

Természetesen vannak. Nem egy olyan megbízónk van, aki nálunk nyári munkán kezdett el dolgozni egy cégnél, majd ha nem is adott cégnél, de más cégnél kezdett dolgozni, mára vezető beosztásba került és ő foglalkoztat rajtunk keresztül diákmunkaerőt.

Ha úgy gondolod, hogy itt az ideje belevágni a nyári diákmunka keresésbe, akár Balatonnál, akár máshol, csekkold a Simplejob diákmunka kínálatát, akár alkalmazáson keresztül is!