6 tipp, hogy jól szerepelj az állásinterjún
Életed során valószínűleg elég sok állásinterjúra kell majd felkészülnöd. Minden interjú más és más, de van pár alapszabály, amit érdemes betartani minden állásinterjú alkalmával.

6 dolog, amire figyelj egy állásinterjún: 

 

1. Ismerd a céged, ahova jelentkeztél

 

Mutasd meg az inzerjúztatónak, hogy megcsináltad a házid és utánanéztél a cégnek. Az interjú előtt nézd meg a weboldalukat, közösségi oldalaikat, cikkeket róluk, és bármi egyebet, amit találsz. Legyél képben akár különböző média megjelenésekkel vagy rendezvényekkel, amiket szerveznek. Ha ezeket az interjún adott válaszaidba beleszövöd, megmutathatod, hogy tényleg komolyan érdekel az állás.

(megnézem az összes cégprofilt, akiknek van nyitott álláslehetősége: MEGNÉZEM A CÉGEKET)  

2. Megvan a szükséges tapasztalatod, hogy megfelelj az állásra?

 

Minden interjúztatót leginkább az érdekli, hogy az eddigi tapasztalataidat hogyan tudja jól felhasználni a közös munka során a jövőben, ezért ilyen jellegű kérdésekre számíts. Ehhez a puska gyakorlatilag az álláshirdetésben a „feladatok” alatt meg is van. Használd fel ezt a kérdést, hogy bizonyítsd megvan benned minden ahhoz, hogy Te légy a legjobb jelölt. Beszélj korábbi eredményekről, amit hasonló területen értél el, sikerekről, amik azt mutatják, hogy az új pozíciódban is helyt tudsz majd állni.

 

3. Jól kijössz másokkal

 

A csapatszellem egy olyan készség, amit a legtöbb munkaadó elvár az új kollégáktól. Nem meglepő hát, hogy az interjúztató is arra kíváncsi, hogy korábban hogyan tudtál csapatban dolgozni. Mesélj arról, hogy működtél együtt kollégáiddal és milyen szerepet töltöttél be egy-egy csapaton belül! A cégeknek az a fontos, hogy az alkalmazottaik csapatban tudjanak együtt dolgozni és még eredményesebbek legyenek, mint egyenként.

 

4. Folyamatos tanulási szándék

 

A munkaadóknak fontos, hogy lássák rajtad, valóban szeretnél új dolgokat megtanulni. Ezt a szándékodat mondd el az állásinterjún! Beszélj arról, hogy szeretnél az adott iparágról többet megtanulni, új módszereket kipróbálni. Említsd meg, hogy szeretsz szakmai cikkeket is olvashatni alkalomadtán, hogy fejleszd magad.

 

5. Motivált vagy

 

Amikor azt mondod, motivált vagy, akkor ez több dolgot is jelenthet az interjúztatónak. Mára már eléggé elcsépelt ez a jelző, így nem árt, ha alátámasztod pár konkrét dologgal. Mondd el őszintén, téged mi motivál, hogy ott dolgozz. Ne félj a reakciótól, ha például az motivál, hogy jól fizetnek, hát mondd meg! Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Meg fogsz lepődni, hogy az interjúztatókból milyen pozitív reakciót vált ki, ha őszinte vagy.

 

6. Mutass lelkesedést!

 

Egy lelkes jelölt azt mutatja a munkaadónak, hogy hajlandó küzdeni a pozícióért. Nem gondolja, hogy máris az övé a hely. A “lelkes” azt mondja az interjúztatónak: “Nagyon szeretném ezt a munkát és a legjobb tudásom szerint meg is próbálom bizonyítani, hogy én vagyok a legjobb jelölt”. Számíts arra, hogy ilyenkor visszakérdeznek: miért Ön a legjobb jelölt? Indokold meg, hogy a kijelentés mögött valódi tartalom és eredmény van, ezért említs olyan példákat, amikor mérhetően bizonyítottál. Összességében ez egy pozitív képet fog mutatni rólad.

 

Mindegy milyen állást pályázol meg, ezekre az apróságokra figyelj oda, és közben ne felejtsd el magadat adni. Az interjú célja, hogy a munkaadó lássa, beleillesz-e a céges környezetbe. Ugyanakkor fontos, hogy te is megbizonyosodj arról, hogy ez a cég olyan hely, ahol el tudod képzelni magad akár hosszabb távon is.


Aktuális még az álláskeresésed?

LEGFRISSEBB ÁLLÁSAJÁNLATAINKAT ITT TALÁLOD:

SZELLEMI-, IRODAI MUNKÁK

FIZIKAI MUNKÁK

KERESKEDELMI MUNKÁK, ELADÓ, KASSZÁS

VENDÉGLÁTÓS ÁLLÁSOK

RAKTÁR, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS ÁLLÁSOK

EGÉSZSÉGÜGY ÁLLÁSOK

IDEGENFORGALOM-SZÁLLODAI MUNKÁK, ÁLLÁSOK

DIÁKMUNKÁK

PÁLYAKEZDŐ ÁLLÁSOK

MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉG - ÁLLÁSOK