Állás a Marson?
Ami pár éve még sci-fi téma volt, mára egy gyakran pedzegetett, közel sem álomszerű elképzelés kezd lenni. Elon Musk korunk egyik legnevesebb feltalálója, aki Space X programjával hosszú évek óta azon ügyködik, hogy a Marsra történő utazást egy mindenki számára elérhető, hétköznapi dologgá tegye. Állítólag hónapokon belül kész egy olyan űrhajó prototípus, ami a Mars kolonizációjának első mérföldköve lehet.

Elon Muskon kívül Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója és még sokan mások is meg vannak győződve arról, hogy az űrutazás és bolygók benépesítése az emberiség túlélésének titka. De mégis hogyan zajlana ez? Mikor? És ha megvalósul, milyen állás lesz elérhető a Marson? Paul Wooster, a SpaceX Mars projekt fejlesztőmérnöke pontos képet festett arról, milyen munkákra lesz szükség a kolonizáció során.



Állás az első hullámban

Az első feladat egy bázis létrehozása lesz, amihez építészekre, bányászokra és termelési munkásokra lesz szükség. Miután képtelenek lennénk elegendő nyersanyagok szállítania a Földről, így helyben kell feldolgozni azokat és építőanyagokat létrehozni belőlük. Miután nagy emberállományt sem elhelyezni sem fenntartani nem tudnak a Vörös Bolygón, az első körben sok gépkezelői állás lesz nyitott, hiszen a munka jelentős hányadék gépekkel végzik majd. Ne feledkezzünk meg azonban olyan állásokról sem, mint a konyhai dolgozóké vagy takarítóé, akik a gépkezelők és tervezők életét segítik.


Állás a második hullámban

Amint kiépül az infrastruktúra bővül és nő a lehetőségek száma, számtalan betöltendő állás lesz olyan szektorokban, mint az orvostudomány, a mezőgazdaság, az oktatás és a szolgáltatás. Ezen felül a korai Mars kolóniákon óriási szerepe lesz a feltalálóknak is. Ha nem bírod megvárni, hogy megüresedjen egy állás a Marson, akkor jelentkezhetsz a NASA asztronauta programjába, bár 2017-ben 18.300-an jelentkeztek mindössze 10 pozícióra.


Bolygóközi állás egyelőre a Földön

Ha más bolygón szeretnél dolgozni, akkor ajánljuk a Space X-nél, Bezos Blue Origin programjába vagy a NASA-ba való jelentkezést. A NASA már állás plakátokat is készített, amelyeken földmérőket, gazdákat, tanárokat és technikusokat keresnek marsi munkákra. Igaz jelenleg a legtöbb munka a Földön zajlik, az űrkutatási cégek számos állás betöltésére keresnek embereket. Az előbbieken kívül mérnöki, tervezési, szoftverfejlesztési, gyártási, emberi erőforrások, pénzügyi, informatikai, jogi, marketing és értékesítési területekre is. 



Egy marsi állás előnyei és hátrányai

Ha sikeres felvételt nyersz egy marsi pozícióra, akkor, mint minden más hagyományos állás esetében, számolnod kell előnyökkel és hátulütőkkel. A tény, hogy egy idegen, minden bizonnyal terraformáláson átesett bolygón kaptál állást elég sok veszélyt hordoz magában. A bolygó felmelegedése felébreszthet vírusokat, az alacsonyabb gravitációs húzás gyengítheti csontjainkat és izmainkat, a megnövekedett sugárzás pedig növelheti a rák esélyét. Nem is beszélve az társadalmi elszigeteltség, az élet- és étkezési viszonyok drámai változása, valamint a kissé hosszabb napok miatti alvászavarok által fellépő mentális problémákról. De nézzük a jó oldalát: nagyjából lehetetlen, hogy elveszítsd a marsi állásod! A hazajuttatásod annyira költséges lenne, hogy valószínűleg csak kapnál egy másik állást, hiszen minden emberi erőforrásukra szükségük lesz.

 

Érdemes mérlegelni. Mit gondolsz? Kéne neked egy állás a Marson?  


Ha pedig épp állást keresel, vagy váltanál, nézd meg aktuális ajánlatainkat: ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK