A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jogelődje az 1784-ben alapított Mezőhegyesi Ménesbirtok, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka.

A jogutód változatlan célokkal, de a modern és nyereséges mezőgazdaság termelés érdekében meghatározott feladatokkal folytatja a megkezdett hagyományokat. Igyekszik megfelelni a tőle alapítása óta elvárt példamutató szerepének – különös tekintettel a biológiai alapok megőrzését szolgáló vetőmag-termesztésre és -feldolgozásra, valamint a szarvasmarha-tenyésztésben a tenyész-alapanyag előállítására, továbbá a legkorszerűbb gépek, mezőgazdasági berendezések kipróbálására és gyakorlati alkalmazására – tehát mindazon, máig sem elavult követelményeknek, melyeket Kozma Ferenc, a magyarrá vált birtok lótenyésztését felügyelő miniszteri tanácsos így fogalmazott meg már 1868-ban: „Vegye kezdetét a koronauradalmakban a növénynemesítés, az állatnemesítés, a gépek kipróbálása, a gazdálkodás mintaszerű bemutatása nem a saját hasznára, hanem a nemzet javára.”

Mezőhegyes sikerét és a lovak kiválóságát a gazdag termőföld, a remek genetikájú lóállomány és a magas fokú szakképzettség adta.

Napjainkban a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mint a ménesintézet utódja őrzi Mezőhegyes évszázados értékeit és tradícióit. Tevékenységünket az eredeti formájában és funkciójában fennmaradt, több mint 230 éves műemléképületekben végezzük.

Itt érhetsz el minket

Nyitott pozícióink