Te melyik irodai dolgozó személyiség vagy?
A hatékony irodai munkához színes csapat szükséges! A különböző karakterek, ha jól tudnak együtt dolgozni, produktív munkát tudnak végezni.Te tudod, milyen karakterek vannak?

Nagy hatással van a munkánk eredményességére az, hogy milyen munkatársakkal dolgozunk, a saját karakterünk mennyiben képes együttműködni a munkatárs személyiségével, illetve az, ki hogy kezeli az elvégzendő feladatokat. Van, aki rendezetlenebb, más precíz, van kreatív és olyan is, aki kevésbé rugalmas. Hat személyiségtípust mutatunk be, akik előfordulhatnak minden irodában.

 

A Tervező

Számára minden a tervezéssel kezdődik. Szervezeti zseniként mindent irányít, tudja, mit és mikor kell megcsinálni. Ennek megfelelően osztja be a feladatokat. A tervezés és a szervezés biztonságérzetet ad számára. Amennyiben váratlan dolog történik, ez a típus feszültté és idegessé válik, hisz a biztonságérzete meginog. Ő a szervezet angyala.

 

A kaotikus

Ez a típus azokat a feladatokat végzi el, amelyekhez kedvet érez. Számára a tervezés másodrendű, az korlátozza munkáját és kreativitását. Nyitott a váratlan helyzetekre és változásokra. Rugalmasságával és kreativitásával képes a munkatársait is motiválni még a kaotikus helyzetekben is. Ugyanakkor arra is hajlamos, hogy a kollégáit is belerángassa a rendetlenségbe.

 

A szenvedélyes

Szeret mindent, ami új. Minden új és érdekes dolog felkelti lelkesedését és örömét, különösen, ha új feladatokról és a mindennapi munkájában és életében bekövetkező változásokról van szó. Szenvedélyes, és tele van energiával. Ugyanakkor ezzel a lelkesedéssel az is megtörténhet, hogy a teendők listáján szereplő többi feladat háttérbe kerül. A legnagyobb kihívás az, hogy lelkesedése ellenére ne kerüljön bajba, és ne hanyagolja el mindennapi munkáját.

 

A kritikus

Kollégái cinikusnak és pesszimistának tartják, de ő csak kritikus ember. Nem fél az új küldetésektől és változásoktól, mielőtt azonban nekilátna az új feladatoknak, meg kell bizonyosodnia arról, hogy minden működőképes lesz. Elemez, és kalkulál a negatív kimenetekkel. Szkeptikusként sok időt tölt olyan dolgok áttekintésével, amelyek esetleg nem relevánsak. Megpróbálja megtalálni a problémák lehetséges okát. Kritikai elemzéseinek köszönhetően azonban korán felismerhetők és megelőzhetők a hibák. A csapata nagyon hálás, hogy van!

 

A perfekcionista

Világos elképzelése van arról, hogy mit szeretne elérni a munkájával. De a perfekcionizmusnak ára van. Ha nincs ideje vagy erőforrása egy feladat tökéletes elvégzésére, az nagy hatással van a hangulatára: feszültnek és elégedetlennek érzi magát. Tökéletességre törekvése miatt rengeteg időt és energiát pazarol el. Kollégái és főnöke azonban értékelik a pontos és tiszta munkastílusát. Semmit sem hagy a véletlenre.

 

Amit csinálok, azt megcsinálom, és nem többet

Minimális erőfeszítés, maximális teljesítmény. Nem jellemző rá, hogy figyelne a részletekre. Megteszi, amit minimálisan meg kell tennie, és már át is vált a következő feladatra. Véleménye szerint a részletek túl sok időt és energiát igényelnek. A teendők listájával mindig gyorsan elkészül, és rövid idő alatt sokat teljesít! Tehát amikor a munkát gyorsan el kell végezni, kollégái tudják, hogy jó helyre kerültek.

 

Milyen irodai személyiség vagy?

 

Minden munkatípusnak megvannak a maga furcsaságai. De amint az látható, mindezek a munkajellemzők sikerre vihetik együtt a céget, és építik a csapatszellemet. Mindannyian egyediek vagyunk, és a magunk módján működünk.


Forrás:

Irodai személyiségtípusok – Ön hova sorolja magát?| Munkaerőpiac.eu (munkaeropiac.eu)