Hogy írj profi önéletrajzot?
Szeretnél állást találni, de kéne egy önéletrajz, ami lehetőség szerint nem landol a kukában azonnal? Próbáld ki a következő pár tippet, hogy kitűnhess a jelentkezők tömegéből!

Annak ellenére, hogy szinte már mindenki online keres állást még mindig szükség van egy önéletrajzra.

Azonban az önéletrajzot könnyebb elrontani, mint gondolnád.

A következő bakikra figyelj oda, hiszen lehet, hogy ezek tartanak vissza attól, hogy álmaid állását megszerezd!

1. Elírások

Ki nem tudna helyesen írni, igaz? Akkor miért lenne szükséged arra, hogy valaki átnézze az önéletrajzod?

Pontosan ez az a hozzáállás, ami miatt az okos emberek is butának tűnhetnek papíron. Mindig kérj meg valakit, aki nem vett részt az önéletrajzod megírásában, hogy nézze át, mielőtt kiküldöd!


2. Túl sok szöveg

Ok, értjük sok mindenhez értesz. De, ha belegondolunk, hogy a HR-esek átlag 6 másodpercet töltenek azzal, hogy átfussanak egy önéletrajzot, akkor nyilvánvaló, hogy itt az idő kulcsfontosságú.

Térj a lényegre! Ha ki tudod hangsúlyozni a legrelevánsabb készségeidet kevesebb szóban, akkor tedd azt! 


3. Nem elég hangsúlyos készségek

Nem minden képesség és tapasztalat egyenértékű az önéletrajzok világában. A munkaadók arra kíváncsiak, mit tanultál meg korábban, milyen készségeket sajátítottál el a korábbi munkahelyeiden, amit ott is hasznosítani tudsz, ahova jelentkezel. Ez a legfontosabb. Ne sorolj fel 35 féle képességet, ha abból csak 5 illik a megpályázott pozícióhoz!


4. Unalmas sablon szövegek

Már minden HR-es unja a “terhelhető”, “rugalmas”, “precíz” “csapatjátékos” jelentkezőket, akik természetesen mindenek felett (még a fizetésük rovására is akár) “csak tanulni szeretnének”. Semmi baj, ha tanulni szeretnél vagy tapasztalni, de azokat a kifejezéseket használd, amit mindenki más! Fogalamazd meg úgy, hogy az tükrözze a személyiséged, hiszen erről szól a CV-d.


5. Kulcsszavak hiánya

Mostanában már egyre gyakoribb, hogy a munkaadók nem manuálisan nyálazzák át az önéletrajzokat, hanem valamilyen automatizált megoldást vesznek igénybe. Ezek a szoftverek pedig elsősorban kulcsszavakat fognak keresni az önéletrajzokban.

Ragadj ki pár szót, ami a megpályázott állás szempontjából fontos lehet és említsd meg többször az önéletrajzodban!


6. Ugyanaz az önéletrajz az összes állásra

Ne csodálkozz, hogy nem kapsz választ, ha mindenhova ugyanazt az általános CV-t küldöd be. Ahogy már korábban is olvashattad, fontos, hogy az önéletrajzodat a megpályázott álláshoz igazítsd. Nem hazudni kell, szimplán csak az álláshoz illő tapasztalatokat jobban kiemelni. 

És végül, a személyes találkozást sem az önéletrajz, sem egy online felület nem váltja ki. Ezért érdemes időről időre ellátogatni állásbörzékre, hogy személyesen is megismerkedhess a neked szimpatikus cégekkel. 


Forrás: https://bit.ly/31Aj7Fb


Ha szeretnél kereskedelemben elhelyezkedni, figyeld a SimpleJob oldalát, hiszen októberben kereskedelmi állásbörzét szervezünk, ahol személyesen is találkozhatsz a kedvenc márkáiddal.