Állás és végzettség – diplomával vagy érettségivel könnyebb érvényesülni?
Hány diploma is kell az álomálláshoz? Kell-e egyáltalán? Papírokat érdemes halmozni vagy minél hamarabb minél több tapasztalatot kell inkább szerezni? A trendek megismerése és a piac folyamatos figyelése elengedhetetlen ahhoz, hogy az elvárások és a realitások egy állás esetében is egészséges mértékben találkozzanak egymással!

Állás és állás között is óriási különbségek lehetnek, mert igenis létezik olyan, hogy valaki túlképzettség! Márpedig egy olyan alkalmazott, aki nincs a „helyén”, akár negatív irányban is komolyan befolyásolhatja egy cég teljesítményét.

A minimum: érettségi

Ha nem képzettség nélkül is végezhető, főleg fizikai munkát jelentő állás betöltése a cél, akkor az érettségi ma már tényleg az alapot jelenti. A szakképesítéssel egybekötött érettségi sok esetben egészséges kompromisszumot jelenthet, hiszen ez egyfajta gyakorlati jártasságot is feltételez, ami sok állás esetén legalább olyan fontos elvárás, mint maga az iskolai végzettség. Az mindenesetre bátran kijelenthető, hogy munkáltatói szempontból egy érettségi mindenképpen az alapja annak, hogy egy szakmai karrier beindulhasson: erre már lehet továbbképzési folyamatokat építeni, egy adott állás betöltéséhez esetlegesen szükséges speciális, a cég egyedi igényeihez igazított képzést kialakítani. Vagyis egyrészt azonnal bevethető, de még formálható munkaerőt találni.




Állás egyértelmű elvárásokkal

Akár munkavállalói oldalról, akár munkaadói részről magától értetődőnek tűnik, hogy a felek tudják, mit is akarnak egymástól. Legalábbis így kellene lennie ideális esetben. Miért olyan nehéz akkor egy-egy állás esetén megtalálni azt, aki tényleg oda való? Egyrészt azért, mert egy ígéretesnek tűnő lehetőségre sokan csapnának le szívesen. És a nagy számok törvénye alapján világos, hogy olyan is van a jelentkezők között, aki végzettségét tekintve sem feltétlenül felel meg az igényeknek. Legalábbis azoknak, amelyek az álláshirdetésben szerepelnek! Itt jön képbe az álláshirdetés meghirdetőjének a szerepe: valóban olyan elvárásokat támaszt, amelyek meglétére feltétlenül szükség van? Vagy éppen nem tette elég magasra a lécet? Száz szónak is egy a vége: átgondoltan, az állás betöltéséhez szükséges valós igényeket támasszunk és azokat egyértelműen jelezzük is!



Tanulni, tanulni, tanulni

Vannak tehát egyértelmű, bizonyos állások esetén törvényileg is betartandó elvárások a végzettség szempontjából. De legalább ilyen fontos, hogy az az állás, amit végül sikeresen betöltenek, lehetőséget jelentsen a továbbfejlődésre is! A jó munkaerő ugyanis attól is jó, hogy képes és akar jobbá válni. Ebben pedig számos módon segíthetjük az ambiciózusabb munkatársakat. Akár cégen belüli továbbképzésekről, akár munka melletti diplomaszerzésről van szó, ha az állás még hatékonyabb betöltése, a dolgozók elégedettsége a cél, akkor munkavállalói oldalról egyértelmű, hogy megtérülhet a befektetés!

Állás és hozzáállás

Hogy milyen végzettséggel is lehet sikeresebb az ember, hogy egy állás esetében milyen feltételrendszert érdemes felállítani – na ebben természetesen nem tudtunk mindenki számára univerzálisan érvényes támpontokat adni. Az viszont biztos, hogy manapság az élethosszig tartó tanulás kulcsfontosságú attitűdnek tekinthető, amivel jó esetben minden érintett csak nyerhet! Akkor tehát érettségi vagy diploma? Döntse el az élet!