A legjobbat keresed?
Néhány hasznos tipp profi álláshirdetésre Ha azt szeretnéd, hogy a leendő kollégád egyszerre legyen a legtapasztaltabb, a legokosabb és nem utolsó sorban a legjobb fej, neked, mint munkaadónak már az első találkozás előtt el kell nyerned a leendő jelentkezők szimpátiáját. Ha megfogadsz néhány hasznos tanácsot, csak a legjobbak jelentkeznek majd - ezzel te is időt és energiát takarítasz meg és az álláskeresők idegeit sem fogod szétcincálni.

Megtalálni a legjobb munkavállalót - néhány hasznos tipp profi álláshirdetésre


Ha azt szeretnéd, hogy a leendő kollégád egyszerre legyen a legtapasztaltabb, a legokosabb és nem utolsó sorban a legjobb fej, neked, mint munkaadónak már az első találkozás előtt el kell nyerned a leendő jelentkezők szimpátiáját. Ha megfogadsz néhány hasznos tanácsot, csak a legjobbak jelentkeznek majd - ezzel te is időt és energiát takarítasz meg és az álláskeresők idegeit sem fogod szétcincálni. 

Az igazán jó álláshirdetés egyszerre pontos, rövid, tartalmas, jól strukturált és nem utolsó sorban jó benyomást is kelt a cégről.  

A klasszikus álláshirdetések, amelyek tartalmazzák az elvárt készségek és tapasztalatok felsorolását, illetve megnevezik a munkakört ugyanannyira hasznosak, mint ha manapság a “cipőt a cipőboltból” - szlogennel próbálkoznánk designer-lábbeliket eladni. Ne feledd: a te álláshirdetésed csak egy az ajánlatok tengerében. A legtehetségesebb jelöltek többet várnak el leendő munkaadójuktól ezen a téren is.  

A legfontosabb: sikerrel felkelteni az érdeklődést. Egy jól megfogalmazott hirdetés valóban a megfelelő közönséget célozza. Ezért aztán fontos tisztában lenned azzal, hogy pontosan ki a “célközönséged”, mivel foglalkoznak most és milyen lépéseket hajlandók megtenni azért, hogy egy új pozíciót találjanak. 

A hirdetésnek közvetlenül kell beszélnie. A hatékony álláshirdetés nem csak munkaköri leírás. Ez egy gondosan kidolgozott üzenet, amelynek célja, hogy vonzza a legmegfelelőbb pályázókat. 


Nézzük tehát, milyen egy jó álláshirdetés:
1. Legyen pontos, rövid, ugyanakkor megkapó a munkaköri megnevezés

A megnevezésnek nem kell hosszúnak lennie - a jelentkezők több száz, vagy ezer hirdetést pörgetnek végig, fontos, hogy a cím ne legyen hosszabb 12-20 karakternél.

Használj kulcsszavakat a megfelelő helyeken. A leglényegesebb szavakat az állás megnevezésének közelében kell elhelyezned. Lehetőleg maga a cím is ezekből a szavakból álljon, hogy az álláskereső rögtön értse, miről is van szó.

A munkaköri címnek (címsor) nagyon világosnak kell lennie, és semmiképpen nem szabad megtévesztenie vagy félrevezetnie az olvasót


2. Feladatok és követelmények leírása

Az álláshirdetésből világosan ki kell derülnie annak, mit tartalmaz a munkakör, sőt, a lehetőségekhez képest el kell magyaráznia, mi lesz a napi feladat, és fel kell vázolnia az ehhez szükséges készségeket.

Fontos, hogy a hirdetést jól strukturáljuk. Nem tévedhetünk nagyon, ha a következő felosztást választjuk.

„A kihívás” (munkaköri leírás)

„A teendők” (lista a konkrét munkaköri feladatokról)

„Mi kell a sikerhez” (lista a követelményekről)

Fontos, hogy a képesítési követlemények és az elvárt tapasztalat mértéke egyértelműen kiderüljön a szövegből, de a posztnak tartalmaznia kell az elvárt speciális képességeket is (mint például prezentáció, menedzsment, együttműködés), hogy biztosan csak a legalkalmasabb jelölt jelentkezzen.

Az álláskeresők nem csak azt szeretnék tudni, melyek a pontos feladatok, de azt is, hogy az adott munkakör hol helyezkedik el a szervezeten belül. Fontos tehát, hogy a hirdetésben arra is utaljunk, hogy az adott pozíció milyen feladatokat lát el és milyen felelősséggel bír az adott cégen belül. Érdemes továbbá a cégről is írni - igaz, csak röviden.

A specifikus feladatleírás lehetővé teszi a jelöltek számára, hogy a leírtakat összehasonlítsák a saját készségeikkel és tapasztalataikka, illetve az elvárt igényeikkel


3. Ne túlozzunk

Ha a munka túlságosan jónak hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor általában csak az irreális önképpel rendelkező, nem éppen túlmotivált pályázókat vonzza. Ha valaki asszisztensi ozíciót keres, akkor nem fogja meggyőzni az “életed legjobb munkahelye lesz” - szlogen. Néha a legjobb, ha ezen a téren földhozragadtak vagyunk.


4. A kínált fizetés

Ha a piac legtehetségesebb jelöltjeit akarod megszólítani, átláthatónak kell lenned, és elég információt kell nyújtanod a döntéshez. A fizetés fontos információ a jelöltek számára, nem érdemes elkenni a számokat, a “versenyképes fizetés” formula az álláskeresők szemében vörös posztó.A legjobb tehát, ha egy “tól-ig” fizetési tartományt az álláshirdetésedben.


5. Maradj mindig érthető és figyelj a gépekre is

Nem elég, ha az online álláshirdetés - márpedig legtöbbször nem nyomtatásban megjelenő hirdetésekről beszélünk - a potenciális jelentkező figylemét felkelti. A keresőmotorok kegyét is el kell tudnod nyerni, hogy minél többeket elérj a hirdetéssel. Az álláskeresők fejével gondolkodva érdemes az általuk keresett kifejezéseket előnyben részesíteni. Ennek érdekében jó, ha kerülöd a felesleges töltelékszavakat és a HR-esek coelho-i megnyilvánulásait, mint például a „barátságos munkakörnyezet” és a dinamikus, fiatalos csapat”. Rövidítéseket sem ajánlott használni, már csak azért sem, mert a keresőmotorok nem szeretik, de az sem utolsó szempont, hogy egy rövidítés több pozícióra is utalhat.